четвер, 3 березня 2016 р.

Світ – немов гердан святковий

Святу, що наближається — Міжнародному жіночому дню — 8 березня присвячена книжкова виставка «Світ — немов гердан святковий» (бісер в українській вишивці), що нещодавно презентував відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Мета виставки — представити користувачам бібліотеки широку палітру книг та періодичних видань, які так чи інакше розкривають тему бісероплетіння в різних аспектах його застосування. Традиція бісероплетіння виникла давно. Це один із найзагадковіших та найцікавіших видів мистецтва з багатовіковими традиціями. 
Сьогодні українська вишивка з елементами бісеру знову у моді. Вона нагадує нам про наших предків, про коріння вірувань, є предметом гордості і оберегом. Це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу. Кожен вид рукоділля дарує радість, наснагу. А як приємно творити красу своїми руками. Неможливо забути ту чарівну мить, ті відчуття, коли робиш останній штрих і творіння готове.
В наш час вироби з бісеру знову популярні й високо цінуються, адже вони завжди ексклюзивні й несуть частинку душі автора. Сам процес бісероплетіння цікавий, техніка досить проста і не вимагає багато затратних матеріалів, але результат приємно вражає. Матеріали книжкової виставки будуть цікаві усім тим, хто прагне прикрасити світ навколо себе й себе самого у цьому світі, зробити життя більш гармонійним, ввести нотку творчості у повсякденність. Документи книжкової виставки стануть у нагоді тим, хто прагне опанувати цей вид мистецтва самостійно.
                                                      Людмила Шатарська, головний бібліотекар
                                                      відділу технічної літератури ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар