суботу, 17 червня 2017 р.

Всесвітній день боротьби із посухою

За сумною статистикою, за сорок років у Африці від засух загинуло більше мільйона чоловік.
  Розпізнати ймовірність виникнення посухи допомагають вимірювання запасів вологи в ґрунті. Для наших широт - це точні підрахунки обсягу снігового покриву в зимовий період. Наприклад, якщо запас вологи в метровому шарі ґрунту восени не перевищує 50% від середньорічного рівня або товщина снігу не досягає половини середньорічних показників, то виникає ризик приходу посухи - слід вживати захисні заходи.
   Для запобігання посухи виконують дії, спрямовані на утримання вологи в ґрунті і затримання снігу на полях. До таких заходів відноситься оранка землі, на схилах проводять поперечну оранку, змінюють мікрорельєф поверхні ріллі. Особливо важливо робити це на ґрунтах з високою щільністю. Ґрунт намагаються підтримувати в пухкому стані, проводяться заходи по збільшенню життєздатності рослин на полях.
  Стійка погода, відсутність дощів, висока температура повітря при гранично низькому рівні вологості є факторами, які призводять до виникнення посухи.
Засуху ще пов’язують з таким кліматичним явищем, як високий антициклон. Це формування зони підвищеного атмосферного тиску. Високий антициклон, теплий, характеризується ясною погодою, відсутністю опадів і вітру, малорухомістю повітряних мас.
  У помірних широтах посухи, як правило, трапляються в степах, рідше - в лісостепах. За спостереженнями вчених, один раз в двісті або триста років посуха фіксується навіть в лісистих районах. У субтропіках і субекваторіальній зоні посухи відбуваються регулярно, оскільки опади у таких регіонах трапляються лише в період дощів.
   Генеральна Асамблея проголосила 17 червня «Всесвітнім днем боротьби з опустелюванням і засухою» в 1995 році у зв’язку з річницею з дня прийняття Конвенції Організації Об’єднаних Націй по боротьбі з опустелюванням 17 червня 1994.
  Державам пропонувалося присвячувати Всесвітній день підвищенню інформованості про необхідність міжнародної співпраці в боротьбі з опустелюванням і наслідками засухи та про хід здійснення Конвенції по боротьбі з опустелюванням.
   Опустелювання - це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища. Воно загрожує здоров’ю та джерелам засобів для співіснування більше 1 млрд. людей. Щороку опустелювання і посуха призводять до втрат сільськогосподарської продукції орієнтовно на суму в 42 млрд. дол США.
    Приєднуючись до відзначення цього дня відділ технічної літератури ТОУНБ пропонує своїм користувачам книги та періодичні видання, що висвітлюють цю тематику.
Читайте, та не залишайтесь байдужими!
                                                         Людмила Шатарська, головний бібліотекар
                                                         відділу технічної літератури ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар