середу, 4 травня 2022 р.

Міжнародний день пожежників. Історія свята та цікаві факти.

 


У реаліях війни героями стають усі, а особливо пожежники. Вони перші поспішають на допомогу, щоб максимально швидко загасити пожежу, дістати людей та тварин, розібрати завали, і не лише. Пожежні України мужньо допомагають тим, хто потребує евакуювання, переносять важкі багажі вимушеним переселенцям, надають допомогу при перетині зруйнованих мостів і роблять все, що в їх силах.

Починаючи з 1999 року щороку 4 травня відзначають Міжнародний день пожежників. Свято було встановлено на згадку про трагічну загибель п’ятьох пожежників у лісовій пожежі в Австралії. 2 грудня 1998 року у Лінтоні (Австралія) сталася трагічна подія, яка вразила не тільки Австралію, а й увесь світ. Внаслідок великої лісової пожежі загинули п'ять пожежників: Метью Армстронг, Джейсон Томас, Стюарт Девідсон, Кріс Еванс і Гаррі Вредевельдт. Коли ці пожежники в'їхали до зони вогню, вітер раптово змінив напрямок. Пожежну машину охопило полум'я та всі п'ятеро загинули. Відтоді щороку 4 травня відзначають Міжнародний день пожежників. Багато країн також відзначають і національні свята пожежників.

Цього дня нагороджують героїв, які врятували життя та майно людей, ризикуючи своїм життям; пожежники згадують товаришів, які віддали своє життя в ім'я життів інших людей; до пам'ятників та меморіалів підносять вінки, а у підрозділах поряд з урочистими заходами проводять і заходи пам'яті. Також варто зазначити, що дата Міжнародного дня пожежників — 4 травня збігається із днем Святого Флоріана, який є покровителем усіх пожежників.

Цікаві факти про пожежників

  • Костюм пожежного дуже термостійкий і витримує температуру до 1200 °С.
  • Ви ніколи не зустрінете пожежника з пишною бородою та вусами, оскільки це категорично заборонено.
  • Також під забороною пірсинг на обличчі.
  • У приміщенні, де відбувається пожежа, нічого не видно і не чути.
  • Повне обмундирування пожежника сягає 30 кг.
  • Пожежники вміють не лише боротися із вогнем. Вони прийдуть на допомогу в будь-якій екстремальній ситуації, навіть якщо ви застрягли в ліфті або в біду потрапила тварина.
  • Символом Міжнародного дня пожежників є червоно-синя стрічка, що символізує вогонь та воду.
  • У читальному залі відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ представлені книжки, альбоми, періодичні та ілюстративні матеріали з фонду, які розкривають різноманітність пожежної техніки. Багато книжок адресовано школярам, а також їхнім батькам.



Турбаніст Д. С. Світ навколо нас. Пожежна техніка. Фотоенциклопедія. — К.: ПП «Кристал БУК», 2020. — 48 с..: іл.

 Пожежники завжди готові прийти на допомогу, вступивши в бій з вогнем. Вийти із цієї битви переможцями їм допомагає відповідне спорядження та спеціальна техніка. Це не лише пожежні автомобілі, а й пристосовані для гасіння вогню літаки й кораблі. Про них та про інші засоби, що полегшують важку роботу пожежників, розповідає наша книжка. Яскраві ілюстрації, розміщені в ній, наочно демонструють різноманітність пожежної техніки. Книжку адресовано допитливим хлопчикам і дівчаткам, а також їхнім батькам.

Немає коментарів:

Дописати коментар