пʼятницю, 18 листопада 2022 р.

21 листопада — Всесвітній День телебачення

 


Всесвітній день телебачення – Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1996 року з нагоди проведення першого Всесвітнього телевізійного форуму. Пам’ятна дата відзначається щорічно 21 листопада.

Метою відзначення цього дня є інформування суспільства про роль телебачення у просуванні миру, безпеки, економічного та соціального розвитку, розширення культурного обміну.

Телебачення стало одним з головних винаходів XX століття, найважливішою рушійною силою для розвитку масової культури, естради та відеомистецтва.

Цікаві факти про телебачення

  • Слово «телебачення» з’явилось у 1907 році, а абревіатура «TV» використовується лише з 1948 року.
  • В Україні перший офіційний телевізійний ефір відбувся 1 лютого 1939 року і тривав усього 40 хвилин.
  • Одним із винахідників телебачення вважають американця Філо Тейлора Фарнсворта. Цікаво, що своїм дітям він забороняв дивитися телевізійні програми, мотивуючи це тим, що там не показують нічого такого, що варто було б побачити.
  • Перший радянський телевізор «КВН-49» був виготовлений у Києві, на заводі “Маяк”. Свою назву прилад отримав від імені трьох творців — інженерів Кенігсона, Варшавського та Ніколаєвського, але в народі абревіатуру розшифровували так: Купив, Ввімкнув, Не працює. Проте телевізор швидко став популярним у киян.
  • Київську телевежу вважають найвищою ґратчастою спорудою в світі – 380 метрів та 24 поверхи. Унікальність її конструкції в тому, що під час монтажу не використовувалися болти або заклепки – всі з’єднання виконані електрозварюванням.
  • В епоху чорно-білого телебачення в камерах часто застосовувалися червоні фільтри, через що помада робила губи на екранах телевізорів блідими. Тому дикторок та акторок гримували зеленими рум’янами та помадою.
  • В нашій країні перша реклама була показана в 1964 році. Вона була випущена в ефір ухвалою влади і мала соціальну спрямованість: це був короткий музичний фільм про кукурудзу.
  • Перший ТВ супутник був запущений на орбіту в 1962 році, завдяки цьому в 1969 році понад 500 мільйонів людей дивились висадку на Місяць в прямому ефірі.
  • Відомого тележурналіста і мандрівника Юрія Сенкевича занесено до Книги рекордів Гіннеса за те, що він був ведучим найдовшої передачі «Клуб мандрівників».
  • Вважається, що найдовший серіал – «Санта-Барбара», але це далеко не так. Найдовший серіал — «Дороговказне світло». Якщо «Санта-Барбара» мала 2 137 серій, то «Дороговказне світло» — 15 762 серії. Цей серіал виходив на екрани з 1952 по 2009 рік, його дивилося кілька поколінь кожної сім’ї.
  • Найдовшим мультсеріалом за всю історію телебачення визнано комедійний серіал «Сімпсони».

Телеканал CNN (Cable News Network) – перший канал новин, який розпочав цілодобове мовлення 1 червня 1980 року. Канал транслювався лише у кабельних мережах і з першого дня мовлення був цілодобовим. CNN став першовідкривачем у трансляції подій новин не в прайм-тайм, а в прямому ефірі і в режимі реального часу. Більш детальнішу інформацію про Всесвітній день телебачення Ви зможете знайти в книгах та періодичних виданнях з фонду відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Запрошуємо до перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар