середу, 2 листопада 2022 р.

Залізничний транспорт - головна артерія країни ( до Дня залізничника України)

 


Відомо, що англійський винахідник Річард Тревітік побудував один з перших паровозів у 1804 році. Він виявився настільки важким, що зламав залізничну гілку, по якій був пущений. Першим інженерам і розробникам залізниці довелося долати надзвичайні труднощі при побудові залізничних ліній. Парові двигуни початку 19 століття, як правило, погано справлялися навіть з простими ухилами, тому всі зусилля були спрямовані на те, щоб залізні дороги були якомога більш рівними. Це призвело до створення величезної кількості інженерних споруд, мостів і тунелів. 15 вересня 1830 відкрилася одна з перших по-справжньому успішних пасажирських залізничних ліній Ліверпуль-Манчестер. З того часу пройшли роки розвитку і вдосконалення. Зараз, наприклад, одна з найдовших залізничних платформ Європи (791 м) знаходиться в терміналі Черітон Шаттл, місто Фолкстон в англійському графстві Кент, Великобританія. Дивовижний факт: паровоз "Казкова королева" (Fairy Queen), побудований в Лідсі у 1855 році, як і раніше щодня працює в Індії. Є й чудові іграшкові залізниці, наприклад, найбільша в світі модельна залізниця - мініатюрна Гамбургська залізниця. Її довжина становить понад 12 кілометрів! Залізничне сполучення по цей день займає найважливіше значення в нашому житті та економіці кожної країни. Транспортні артерії, що з’єднують єдиною магістраллю міста і віддалені населені пункти, споконвіку служать надійною опорою у розвитку і функціонуванні більшості регіонів.

Професійному святу залізничників - Дню залізничника йде вже друге століття. В 2022 році День залізничника припадає на 4 листопада. Сьогодні День залізничника по праву став міжнародним святом і в цей день ми приєднуємося до відзначення свята, та пропонуємо увазі користувачів нашого блогу книгу, яка є новим надбанням фонду відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ.



Турбаніст, Дмитро Станіславович Велика енциклопедія. Паровози, тепловози, електровози від А до Я : [понад 320 фото]. — Київ, 2019. — 160с.

      Видавництво CRYSTAL book випустило на книжковий ринок унікальну енциклопедію про залізничні потяги з більш ніж 300 фото всередині. Книга має на меті розповісти читачеві про паровози, тепловози та електровози, їхню історію, особливості й відмінності. За 200 років існування залізничного транспорту він зазнав багато змін, розвивався під впливом багатьох поколінь винахідників та інженерів. Зміст книги досить лаконічний – вступ з історичною довідкою про виникнення залізничних шляхів та перших потягів. Значну частину видання займають світлини різноманітних локомотивів з супроводжуючими довідками. Довідки містять інформацію про назву, виробника, основні технічні характеристики локомотива, а також деякі факти з роботи. Цікавим є те, що у виданні зібрано залізничні потяги з різних країн – Великобританії, Іспанії, Сполучених штатів Америки, Німеччини, Японії, Італії, Хорватії, Румунії, Чехії та ін. За кожною сторінкою стоїть величезна робота великої кількості людей, які дали життя зображеним потягам. Це ілюстративно-довідкове видання, яке демонструє можливості технічного прогресу, який не припиняє розвиватися. Сучасні електровози з Японії чи Німеччини відображають вражаючу трансформацію такого звичного для нас залізничного транспорту. В кінці книги є кілька сторінок з цікавими фактами про потяги, з історії, внутрішніх складових, про колії та пальне. Якісні та яскраві ілюстрації на крейдованому папері виглядають масштабно і дорого. Книга немаленька за розміром з твердою і стильною обкладинкою. Цікаве і пізнавальне енциклопедичне видання. Рекомендуємо читати і пізнавати!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар