вівторок, 6 грудня 2022 р.

6 грудня – Міжнародний день рукавиці

 


Є на світі багато незвичних, але приємних і теплих свят. Багато з них зовсім не відмічені в календарі, але люди з радістю святкують їх. До таких свят як раз і належить свято Рукавички. За свою багатовікову історію рукавички освоїли чимало функцій. Попри те, що вони захищали від холоду, рукавички були предметом етикету, засобом флірту, з допомогою рукавички викликали на дуель… Як тільки їх не називали: рукавички, зв’язні, дільниці, вареги – все це різноманітні назви відомого нам усім «одягу» для рук. Зручність і користь цього аксесуару наші предки оцінили ще в часи Київської Русі, десь в ХІІ столітті. Саме з цього часу й з’явилися перші згадки про рукавиці в літописах. Першими одягли рукавички жителі Стародавнього Єгипту. Це були мішечки, які надягали на кисті рук і зав’язували на зап’ястях. Пізніше на них з’явився відділ для великого пальця. Ця річ стала нагадувати сучасні рукавиці. Паралельно з рукавицями з’являються і рукавички. Їх виявили при розкопках гробниці Тутанхамона. На них був відсік для кожного пальчика. Вишуканістю ці рукавички ще не відрізнялися, зате не дозволяли рук замерзнути або забруднитися. Греки, на відміну від єгиптян, які носили рукавички, коли належало виконати фізичну роботу. А другі відносили їх до аксесуарів найдостойніших осіб! Римляни ж з допомогою рукавичок захищали руки від холоду, гарячої їжі і бруду. Рукавички бувають в’язані й шиті. В’язані з різноманітними та красивими узорами, в яскравій кольоровій гамі, з вишитими чи нашитими оберегами. Спочатку рукавички були не предметом розкоші, а предметом необхідним у повсякденному житті, а згодом стали символом статусу свого господаря. Хто тільки не носив рукавички! І королі, князі, і духовенство, і лицарі, і аристократи, і простий народ. Десь в 16-17 століттях рукавички стали символом честі та гідності. Захищаючи свою честь, чоловіки кидали свою рукавичку під ноги противнику. Звідси і походить вираз «кинути рукавичку». Маленька деталь нашого гардероба, а яку має довгу і цікаву історію.

Декілька цікавих фактів про рукавички:

·    Найстаріші рукавички знайшли в 1922 році в гробниці фараона Тутанхамона.

· Червона та розшита золотом рукавичка була символом влади у Стародавньому Римі.

·   В 1807 році англієць Джеймс Вінтер винайшов машину для виготовлення шкіряних рукавичок.

·         Рукавички не раз були «героями» казок і мультиків.

·   Перші одноразові медичні рукавички з’явилися 1964 році. Їх виготовила компанія «Ansell».

·   У 2009 році знамениті рукавички Майкла Джексона, вкриті стразами, були продані за рекордну суму - 350 тисяч доларів США. 

А виготовити рукавички своїми руками допоможуть книги та періодичні видання з рукоділля, які є частиною фонду відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Шановні користувачі, заходьте до нашого відділу, створюйте свій світ, прислухайтесь до себе, і творіть! А ми Вам в цьому радо допоможемо.

Немає коментарів:

Дописати коментар