середу, 25 січня 2023 р.

29 січня — День винаходу автомобіля

 


Який автомобіль вважається першим? – відповідей на це питання можна дати багато. Але якщо вважати автомобілем серійний екіпаж з бензиновим двигуном, число претендентів на почесний титул сильно звужується. Перші саморушні екіпажі тогочасні інженери почали створювати ще триста років тому. Приведені в рух вітром, парою або електрикою, вони навіть могли пересуватися, але все одно залишалися експериментальними виробами – вважати їх автомобілями можна з великою натяжкою. Двигун внутрішнього згоряння – те, чого не було на жодному самохідному транспортному засобі до 1886 р. Зате в цьому році таких з'явилося відразу два.

Тому прийнято вважати першим автомобілем транспортний засіб з двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ), здатний на постійній основі перевозити людей або вантажі. Але навіть в цьому випадку важко сказати, яка була найперша машина в світі. Тому що одразу два перших бензинових авто були випробувані і запатентовані практично в один і той же час. Benz Patent Motor-Wagen прийнято вважати першим автомобілем в історії людства. Німецький конструктор Карл Бенц з м. Мангейма запатентував його 29 січня 1886 року. Через кілька місяців ще один конструктор Готтліб Даймлер, теж німець, і теж жив в  Німеччині, обкатав свій автомобіль Daimler Motorkutsche. Який з деяких причин також претендує на звання першого. Автомобіль Г. Даймлера Daimler Motorkutsche був готовий через кілька місяців після Benz Patent Motor-Wagen, але пріоритет К. Бенца іноді оскаржують через кількість коліс.

Одним зі слабких місць машини Бенца (і Даймлера, до речі, теж) була система живлення – випарний карбюратор не дозволяв регулювати обороти в широкому діапазоні. Передача в трансмісії була одна, і через це на підйомах завантажену двома персонами машину доводилося підштовхувати. Карл Бенц був конструктором-одинаком, хоча і з хорошою технічною освітою. У машини Бенца було майже все, що є у нинішніх автомобілів – бензиновий двигун з іскровим запалюванням, трансмісія зі зчепленням, гальма і навіть м'яка підвіска коліс. Правда, самих коліс було замало – всього лише три. Начебто Бенц обійшовся такою кількістю, не знайшовши вирішення синхронному повороту двох керованих коліс. Що взагалі дивно для людини, яка сама придумала, наприклад, таку революційну річ як свічка запалювання з високовольтною котушкою. А крапку в суперечці, хто і коли винайшов перший автомобіль в світі, поставили самі компанії Benz і Daimler, прийнявши в 1926 р. рішення об'єднатися в єдину фірму Daimler-Benz. Щоб їх продукт став ще більш досконалим і корисним для людей.
У відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ надходить чимало книжок даної тематики В даний час у відділі діє книжкова виставка на тему «Автомобілі: мандрівка від минулого до сьогодення». На виставці представлені наукові, науково-популярні видання, підручники та посібники для студентів, довідкові та періодичні видання з даної тематики. Вони користуються попитом серед користувачів і завжди залишаються популярними як у професійному середовищі так і серед пересічних громадян. Приєднуйтесь до широкого кола шанувальників книжки і ви ще більше дізнаєтесь про історію автомобілебудування, сучасний стан та автомобілі майбутнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар