понеділок, 30 січня 2023 р.

31 січня - Всесвітній день ювеліра (Міжнародне професійне свято ювелірів)

 


Серед безлічі професійних свят з недавнього часу з’явився і День, коли кожна людина, причетна до практичного втілення ювелірного мистецтва в наше життя, може  сміливо заявити - сьогодні моє свято! У силу специфіки даного ремесла рідкісний фахівець ювелірної справи бажає в своїй роботі широкого розголосу. Це не дивно, якщо врахувати той факт, що саме ці майстри і є тією ланкою, яка невід’ємно стоїть на шляху того, що ми називаємо словом «коштовності». Більше того, саме мистецтво ювелірів і розкриває перед нами всю красу з вигляду непоказного природного матеріалу, який з давніх часів люди стали використовувати для виготовлення всіляких прикрас. Саме вони стали одними з перших ремісників, кому відкрилися секрети справжньої краси, що знаходяться в здавалося б неповторній гармонії людини і природи.

      Серед майстрів ювелірної справи є чимало справжніх художників, роботи яких відомі більш, ніж їхні імена. У їх вузькому професійному колі існують свої традиції та манери, є яскрава історія та видатні особистості. Їхня праця не терпить суєти. Це вельми витончений процес, який вимагає від умільця грандіозного терпіння і акуратності. Результати їх діяльності ми можемо спостерігати кожен день і кожен день їх вироби дивують нас своєю неповторною красою та вишуканістю.

      Здавалося б, ювелірна справа є настільки «інтимним» процесом, що просто неможливо було б показати всі її тонкощі публічно широкій аудиторії, проте на сьогоднішній день ювеліри відкриті суспільству. У їх середовищі створюються професійні асоціації та клуби, національні та міжнародні гільдії і організації. Проводяться різноманітні конкурси та фестивалі ювелірного мистецтва.

      Ідея встановити професійне свято - День ювеліра, за даними проекту DilovaMova.com, з’явилася ще влітку 2002-го року. Потім на одному з популярних конкурсів молодих ювелірів, який проводився в столиці Узбекистану Ташкенті на початку 2008-го року, виникла ініціатива заснувати Міжнародне професійне свято представників цього прекрасного ремесла. Дата щорічного святкового заходу - 31-е січня. Ідея була швидко підхоплена і незабаром стала популярна у всьому професійному середовищі майстрів-ювелірів. Крім того, деякі регіони, де ювелірної справі приділяється значна увага, стали встановлювати власні національні та регіональні свята, присвячені популяризації цього мистецтва. Приєднуємось до відзначення цього свято й ми – працівники відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Запрошуємо усіх бажаючих переглянути сторінки книг та періодичних видань, які повідають вам про цікаві факти з історії ювелірного мистецтва. Також, шановні користувачі, ви зможете знайти чимало інформації про виникнення мистецтва обробки благородних металів і коштовного каміння, розвиток українського золотарства, познайомитесь із життям та творчістю найкращих ювелірів світу. Тож – приємного перегляду!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар