середа, 9 жовтня 2024 р.

10 жовтня –День працівників стандартизації та метрології

 


Щороку 10 жовтня в Україні відзначають День працівників стандартизації та метрології. Професійне свято було встановлене 10 жовтня 2002 року Указом Президента України. Головна мета свята – відзначення вагомого внеску фахівців з метрології та стандартизації в розвиток економіки країни. Дату святкування обрали невипадково. Саме цього дня в 1901 році за ініціативи хіміка Дмитра Менделєєва в Харкові відкрили палату, де проводили вивірку й таврування торговельних ваг і мір.

В Україні діє Закон «Про стандартизацію», який встановлює правові та організаційні засади стандартизації в Україні і спрямований на забезпечення єдиної технічної політики у цій сфері. Закон говорить, що метою стандартизації в Україні є забезпечення безпеки для життя та здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля; створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню, сприяння усуненню технічних бар'єрів у торгівлі. Цей Закон регулює відносини, пов'язані з діяльністю у сфері стандартизації та застосуванням її результатів, і поширюється на суб'єкти господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності, органи державної влади, а також на відповідні громадські організації. 

Ще однією знаменною датою є 14 жовтня – Всесвітній день стандартів. Саме в цей день 1946 року в Лондоні в приміщенні Інституту цивільних інженерів відкрилася конференція національних організацій по стандартизації. У заході прийняли участь 65 делегатів від 25 країн світу. Вони зібралися разом, щоб обговорити можливості гармонізації національних стандартів, тобто приведення їх до єдиних світових норм та вимог. Потребу в проведенні такої конференції зумовила необхідність активізувати торгівельні відносини та зробити товари більш доступними для людей з різних куточків світу. У результаті з’їзду було засновано Міжнародну організацію із стандартизації ISO У 1970-му Президент організації ІSО запропонував 14 жовтня щорічно відзначати Всесвітній день стандартів, для того, щоб підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки, активізувати її роль як основної помічниці не тільки промисловості, торгівлі, а й урядів і споживачів усього світу.

Тож вітаємо усіх, хто обрав справою свого життя стандартизацію та метрологію, із професійним святом. Приєднуємось до відзначення свята й ми –працівники відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. З цієї нагоди пропонуємо нашим користувачам літературу з питань стандартизації та сертифікації якості товарів та послуг, управління якістю продукції, видання в яких розглянуто тему гармонізації стандартів у галузях народного господарства України щодо їх відповідності європейським та світовим. Актуальність цієї літератури  полягає у тому, що Україна активно інтегрується у світову економіку, розширює співробітництво з СОТ. В умовах розвитку міжнародної торгівлі і співпраці держав в інших сферах діяльності успіх окремих підприємств та галузей економіки повністю залежить від того, наскільки їх продукція або послуги відповідають стандартам якості. Вирішення проблеми можливе тільки та основі стандартизації. Стандарти дозволяють регламентувати вимоги до якості продукції, ефективно вирішувати проблеми спеціалізації, визначати найбільш раціональні способи виробництва, управляти якістю.

Представлені  у фонді відділу матеріали будуть корисними не тільки спеціалістам з технічного регулювання та управління якістю продукції, а й широкому колу читачів, які цікавляться питаннями контролю за якістю продукції, процесів та послуг. Метрологи — це фахівці з точності. Саме від них залежить, наскільки точно працюють банкомати, поліцейські радари, медична техніка, побутові лічильники тощо. Метрологи перевіряють роботу всіх цих приладів і звіряють їх з вимогами прийнятих стандартів. Як бачите, від їхньої роботи певною мірою може залежати наш фінансовий добробут і навіть життя. Кожен прилад, якщо його часто використовують, поступово втрачає точність. І якщо який-небудь медичний апарат вийде з ладу через те, що він не був вчасно налагоджений метрологом, життя пацієнта може опинитися під загрозою. І якщо точність — ввічливість королів, то метрологи — справжні повелителі сантиметрів і грамів! Отже, в день метролога будьте точні й максимально акуратні.

четвер, 3 жовтня 2024 р.

Брати Люм'єр – творці першої імперії кіно (5 жовтня - 160 років від дня народження Луї Люмє’ра)

 


Всі ми любимо переглядати шедеври кінематографу, особливо коли зараз такий величезний вибір, де абсолютно кожен зможе знайти для себе щось своє або навіть просто під сьогоднішній настрій. Зрозуміло, що так було не завжди, як і будь з чим. А відтак, давайте зануримось трохи в минуле, а саме згадаємо про двох братів, завдячуючи яким ми зараз можемо переглядати улюблені фільми і мати чудові фото.

Брати  Люм'єр - люди, чиї імена оповиті величезною кількістю легенд і небилиць, У жовтні 1862 року в Безансоні на світ з’явився старший з братів Люм’єр Огюст Луї Марі Ніколя. Він народився в родині винахідника Антуана Люм'єра. Саме у батька він перейняв пристрасть до винахідництва. Сором'язливий і допитливий Огюст захоплювався фотографією і медициною. Пізніше він не тільки приєднається до бізнесу батька, але і відкриє свою клініку і фармакологічну лабораторію. У 1882 році батько братів купив у Ліоні велику ділянку, на якій побудував фабрику з виробництва фотопластин. Він винайшов нові фотопластинки, які якісно відрізняються від попередніх. Його «Блакитні етикетки» подарували можливість робити швидкі фотографії. Стара технологія із застосуванням емульсії бромистого срібла робила процес фотографування надзвичайно довгим.

Поступово Луї і Огюст Люм'єри сформували справжній тандем, де кожному була відведена певна роль. Винахідливий Луї відповідав за технологічний процес, а Огюсту була відведена роль менеджера, з якою він відмінно справлявся. У 1889 року батько привіз з Парижа новий винахід Томаса Едісона - кінетоскоп з набором з дванадцяти крихітних фільмів. Це була громіздка споруда, яка дозволяла дивитися кіно тільки поодинці, заглядаючи в маленьке віконце в корпусі. На його основі Люм'єр Луї Жан створив новий пристрій - синематограф. Це було справжнє портативне ательє. Прилад дозволяв виробляти відеозйомку, друкувати позитиви і демонструвати відео. Потрібно було тільки відкрити дверцята і встановити позаду приладу сильне джерело світла. Плівка пересувалася, і на екрані створювалося рухоме зображення.

Варто сказати, що спочатку Люм'єри головною справою свого життя вважали фотографію, а до кіно ставилися з деякою зневагою і не бачили в ньому майбутнього. Незважаючи на це, вони продовжили працювати над винаходом. І ось 28 грудня 1895 року в Парижі, вони влаштували перший у світі публічний кіносеанс. Вхідний квиток коштував один франк. Брати організували в підвалі кінозал і один з них, крутивши ручку сінематографа, проектував зображення на білий екран. Глядачі могли побачити десять перших фільмів братів Люм'єр, довжиною не більше хвилини кожен. У перший вечір брати продали всього тридцять п'ять квитків, але інтерес публіки стрімко зростав, кінопокази стали регулярними, і вже через три місяці брати заробляли по дві тисячі франків за ніч. Щоб оживити атмосферу німого кіно, Люм'єри почали запрошувати таперів: піаністів і саксофоністів, щоб вони супроводжували кінопоказ музичними творами, що відповідають фільму. «Гранд-кафе» стало кінотеатром, і брати відправили своїх кіномеханіків до Європи, для пропаганди сінематографа і зйомки нових цікавих сюжетів про всесвітні пам'ятки і світові події, наприклад, про коронацію Миколи II.

Самі ж брати вирушили в турне по Японії, Індії та Китаю. І до 1903 року кінотека братів налічувала вже понад дві тисячі фільмів. Луї працював не тільки над зображенням, але і над кольором. Завдяки його винаходам до нас дійшли кольорові фотографії, що зберегли документальні свідчення життя рубежу XIX-XX століть.

 Фотографія і кіно - не єдині сфери застосування талантів братів. У Першу світову вони зробили чимало винаходів у галузі медицини.  Огюст всерйоз займався протезуванням. 2009 року в рамках кінофестивалю імені Братів Люм'єр, який щорічно проходить у Ліоні, інститут заснував Премію Люм'єр. Вона присуджується людям, які зробили помітний внесок у розвиток світового кінематографа. Тьєррі Фремо, директор Інституту Люм'єр, вважає, що з часом ця премія стане альтернативою Нобелівській у галузі кінематографії. Брати Люм’єр неабиякі постаті для сучасного кінематографа та фотографії. Саме їм ми можемо завдячувати тим, що сьогодні ми маємо такий величезний вибір кіно для кожного, що можемо знімати його, можемо фотографувати і одержувати кольорове фото.

 

 

 

вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Оберіг для захисника

 


30 вересня в Україні традиційно відзначають Всеукраїнський день бібліотек. Щороку бібліотекарі вигадують нові формати святкувань. 

Цьогоріч працівники відділу технічної літератури долучилися до відзначення свята і  провели майстер-клас під назвою «Патріотичний браслет - оберіг для захисника». 

Сьогодні українське повітря оповите патріотизмом. Саморобні браслети із стрічок завжди користувалися попитом серед любителів незвичайних і цікавих прикрас. Жовто-блакитна стрічка тепер у тренді: державні свята, й череда благодійних акцій на підтримку армії дались взнаки. Сьогодні патріотичні браслети є гарним доповненням до образу на державні свята або патріотичним оберегом для захисника. Що може бути кращим за цей дарунок. Такий сувенір – це найкраща мотивація та підтримка для наших воїнів, адже речі, створені своїми руками, несуть сильну енергетику. 



Учасниками  заходу стали студенти і викладачі Тернопільського фахового коледжу харчових технологій і торгівлі. А освоїти мистецтво виготовлення патріотичних браслетів  допомогли  викладачка та студентки Тернопільського кооперативного фахового коледжу. Самостійно виготовлені патріотичні браслети надали всім присутнім гарного настрою та задоволення своїм творінням.