пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Книги у дарунок

10 листопада 2016 року у відділі технічної літератури Тернопільської ОУНБ відбулася презентація наукового доробку доктора технічних наук, професора Йосипа Йосиповича Лучка під назвою «Науковці України — еліта держави».
Ця подія стала надзвичайно важливою як для Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки так і для нашого краю в цілому, особливо тому, що технічній книзі в Україні зараз приділяється дуже мало уваги, а для наукових та масових  бібліотек, в яких дуже обмежене фінансування, вона стала майже недоступною із-за високої вартості книг.
Перед присутніми виступив відомий український вчений, доктор технічних наук, професор Лучко Й. Й., який розповів про коло своїх наукових інтересів, серед яких розробка методів механіки руйнування залізобетонних конструкцій з метою прогнозування їх міцності з врахуванням реальних умов. Професор Й. Й. Лучко встановив критерій розвитку тріщин у розтягнутій зоні залізобетонних елементів, розробив методику розрахунку параметрів тріщиностійкості для балкових залізобетонних елементів, враховуючи умови зчеплення стержневої арматури з бетоном, а також створив низку експериментальних методик випробування елементів конструкцій та матеріалів тощо. Автор понад 400 наукових праць та навчально-методичних розробок, з яких 6 монографій, 2 підручники та 4 навчальних посібники з грифом МОН  України, 2 довідники, 9 патентів та авторських свідоцтв і 4 нормативні документи. Він подарував бібліотеці авторські монографії, довідники, збірники наукових праць, навчальні посібники та підручники — всього 31 книгу. Цей дарунок став свідченням його поважного ставлення до бібліотеки та її книжкових фондів. Дані видання грунтовно поповнять фонд книгозбірні та слугуватимуть основою для нових досліджень. У заході також взяв участь директор видавництва «Каменяр» Сапіга Дмитро Іванович, який розповів про видавничу політику свого видавництва та плани на майбутнє.
Працівники відділу технічної літератури підготували мультимедійну презентацію «Науковці України — еліта держави» про життєвий шлях та наукову діяльність нашого відомого українського вченого Лучка Йосипа Йосиповича .
Презентацію вела завідуюча відділом технічної літератури — Вайшле М. Й. Також для шанувальників книги була підготовлена книжкова виставка під назвою «Будівельна механіка та будівельні конструкції». Презентація пройшла у цікавій та невимушеній обстановці.
Книжкова виставка «Будівельна механіка та
будівельні конструкції

Перегляд мультимедійної презентації
«Вчені України — еліта держави»

Про свої наукові досягнення розповідає 
доктор технічних наук, професор Й. Й. Лучко


Слово має директор видавництва
«Каменяр» — Сапіга Д. І.
Завідувачка відділу технічної літератури з гостями
             заходу Лучко Й. Й. та Сапігою Д. І.

Учасники заходу студенти ТНТУ ім. І. Пулюя
та працівники ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар