середу, 12 квітня 2023 р.

Якість питної води та її вплив на здоров’я населення

 

Жодна сфера людської діяльності не обходиться без використання води, адже вода  — це життя. Для організму вода є «будівельним матеріалом», підтримуючи його життєві функції. Людина використовує воду для життя і приготування їжі та задоволення різних життєвих, господарських, побутових і санітарно-гігієнічних потреб. Лише для життєвих потреб людині щодоби потрібно 2,5 літра чистої прісної води, а з урахуванням усіх інших її запитів витрати води на одну людину в промислово розвинених країнах становлять 300—600 літрів на добу.

Оскільки чисельність населення на Землі безперервно збільшується, то невпинно зростають і потреби в чистій прісній воді, а отже зростає кількість стічних вод,. Останні, потрапляючи в поверхневі й підземні джерела вод, забруднюють їх шкідливими токсичними домішками для життя людини.

Людині потрібна чиста високоякісна прісна вода. Тому збереження й охорона водних ресурсів від виснаження — одна з найважливіших проблем людства.

В Україні розроблені і освоюються нові високоефективні технології водопостачання і водовідведення. Це дало змогу значно скоротити забір води з природних водних джерел, об'єм утворюваних стічних вод, підвищити якість очищуваної води та зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

Користуючись великим репертуаром документів зібраних у фондах Тернопільської ОУНБ, а саме у відділі технічної літератури можна глибше ознайомитися з проблемами водопостачання, водовідведення та якістю води, а допоможе у цьому наукова, науково-популярна література та періодичні видання .

Насамперед, це науково-популярні журнали «Екологічний вісник» та «Енерготехнології та ресурсозбереження», науково-практичний журнал «Проблеми науки», журнал для винахідників і раціоналізаторів «Винахідник і раціоналізатор». На сторінках кожного з цих видань в рубриках «Ідеї і рішення», «Водопостачання», «Новини науки», «Інноваційно-інвестиційна діяльність» друкуються наукові та науково-популярні матеріали на дану тематику.

Цікавим для Вас шановні користувачі може бути підручник авторів Тугай А. М. та Орлова В. О. «Водопостачання». У книзі розглянуто основні схеми водопостачання населених пунктів і промислових підприємств, висвітлено конструктивні особливості й основні принципи розрахунку та конструювання водозабірних споруд, станцій підготовки води, насосних станцій, резервуарів та водонапірних башт, водопровідних мереж і водоводів. Сподіваємось, що даний матеріал буде цікавим і корисним для Вас шановні користувачі.

 




Немає коментарів:

Дописати коментар