пʼятницю, 10 листопада 2023 р.

Чарівний світ виноградної лози

 


Щорічно у другу неділю листопада Україна відзначає особливе, чудове, запашне і п’янке свято – День виноградаря і винороба. До цієї дати працівники відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ пропонують своїм користувачам переглянути книги та періодичні видання з фонду відділу, присвячені питанням виноробства та виноградарства. Про користь винограду можна говорити дуже багато. Виноград – одна з улюблених літніх ягід для дорослих і дітей, незалежно від сорту. Виноград буває з кісточками і без, білий, чорний і червоний, а також ділиться на три сорти – столовий (вживається в свіжому вигляді), технічний (для компотів та вина) і універсальний. Найкориснішим вважається виноград темного кольору – ягоди містять велику кількість селену, цинку, міді, заліза, кальцію, калію, магнію, марганцю, алюмінію, бору, йоду, кобальту та інших речовин. Вітаміни С, Е, Р, групи В – В1, В2, В4, В5 і В6, В9 – ще один вагомий аргумент «за» вживання винограду. Також виноград позитивно впливає на серцево-судинну систему, знижує ризик утворення тромбів, має потужний охолоджуючий ефект. Деякі лікарі вважають, що регулярне вживання винограду допомагає в якості профілактики багатьох захворювань. Виноградний сік, як і виноградне вино, спожите в розумних кількостях, позитивно впливає на мозок – позбавляє від безсоння, покращує пам’ять, нормалізує тиск і вважається ефективним засобом від головного болю. Також багато сортів виноградного вина мають доведені протибактеріальні властивості, тому добре захищають організм від хвороботворних бактерій. Крім того, ресвератрол – речовина, що входить до складу вина, здатна впливати на процеси старіння клітин тіла, а рубідій, що теж є складовим елементом виноградного напою, відомий своєю властивістю виводити радіацію з організму. Крім того завдяки виноградному вину можна уникнути утворення сечокам’яної хвороби і зміцнити кістки. Галузь виноградарства в нашій країні налічує тисячі працівників, які завдяки своїй відданості та професіоналізму плекають українське виноробство, наповнюють ринок якісною продукцією, а келихи українців вишуканими винами. Ми бажаємо вітчизняним виноградарям та виноробам гарних врожаїв, теплої погоди та високого попиту на їх продукцію! Відзначити свято пропонуємо з келихом вина та книжкою в руках. На відміну від вин хороші книги не старіють. Вони чекають вас на своїх поличках.



 

Боскер, Б. Схиблені на вині : мандрівка у вишуканий світ сомельє / Б. Боскер ; пер. з англ. Г. Руль. – К. : Наш формат, 2018. – 344 c.

 

Журналістка Б’янка Боскер зовсім не розумілася на вині, вважала сомельє лише пафосними офіціантами, а єдиною реакцією її мозку на келих червоного чи білого було банальне «Ура! Я п’ю вино!». Та одного разу вона зовсім випадково зацікавилася світовими змаганнями сомельє. Відтоді почалася її подорож серед шанувальників смаків, шукачів надзвичайних пляшок, творців запахів, схиблених гедоністів і найамбітніших сомельє світу.

То навіщо весь цей галас навколо вина? Чи справді є різниця між пляшкою за 20 і за 200 доларів? Ця книжка – не суха інструкція із вибору вина. Авторка занурюється в шалений світ одержимості цим напоєм, шукає найкращий спосіб розібратися в різновидах та присмаках вина та навчитися завдяки ним смакувати життя. Книжка для широкого кола читачів. Для тих, кого захоплює робота сомельє або ж хто навпаки скептично ставиться до винного бізнесу. Для всіх, хто любить вино, хоче зрозуміти, як розбиратися в ньому та смакувати цей напій.



 

Сом А. Wine Simple: про вино від сомельє світового класу: цілком зрозумілий путівник світом вина.-Київ, 2021. -271 с.

Є багато книг про вино для професіоналів, Алло Сом створив чудовий путівник у світі вин. У ньому ви знайдете багато інформації про історію створення вин, їх сорти та географію виробництва. Зрозумієте що означає витримка та натуральність вин, отримаєте поради про підбір вина, в залежності від вашого смаку, настрою та приводу. Навчитесь купувати правильне вино та освоїте правила проведення дегустації.


 


Фейрінг Е. Натуральне вино для кожного; Що це? Де його знайти? Як в нього закохатись. –Київ, 2020. -171 с.

Книга Еліс Фейрінг «Натуральне вино для кожного» стане незамінним гідом у світі натурального вина. Що ж це таке? Натуральне вино практично не містить домішок, виготовляється за умов мінімального втручання із винограду, вирощеного в органічний та біодинамічний спосіб. Простіше кажучи, це що найсправжнісіньке вино, за яким завжди видніє постать винороба і яке найлегше знайти саме на локальних виноробнях – або ж у магазинах і ресторанах, котрі підтримують рух за натуральне вино, котрий за останні десять років набув надзвичайно широкого розмаху. Закохатись у такий продукт надзвичайно просто. Цей ілюстрований путівник від знаної американської винознавчині  допоможе розібратись у термінології та виробниках, тонкощах дегустації.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар