середа, 10 липня 2024 р.

Що винайшов Джордж Істмен? ( До 170 років з дня народження )

                        


   У 21 столітті складно уявити своє життя без фотографії. Селфі стали щоденним ритуалом, зберігаючи важливі спогади та зупиняючи час. Але важко уявити, що у 19 столітті для багатьох людей у всьому світі фотографія була величезною розкішшю, а до фотосесії ретельно готувалися. Джордж Істмен у 19 столітті відіграв дуже важливу роль у розвитку фотографії. Його винахід змінив сприйняття навколишнього світу назавжди.

Чи знаєте ви, який винахід вигадав Істмен, який змінив раніше звичний світ фотографії? Джордж Істмен народився в 1854 році в американському містечку Вотервіллі в сім'ї небагатого бізнесмена. Його батько помер, коли хлопчикові виповнилося сім років, і мати, щоб хоч якось утримувати сім'ю, змушена була здавати кімнати постояльцям. Провчившись всього 7 років, Істмен кинув школу і влаштувався працювати в страхову компанію з окладом всього 3 долари на тиждень. Цього ледь вистачало, щоб прогодувати сім'ю, і тоді Джордж взявся за додаткову роботу в банку Рочестера, а вечорами самостійно став вивчати бухгалтерію. У віці 24 років Істмен вирішив зняти на фотоплівку всі краси міста. Проте куплений фотоапарат виявився настільки громіздким і незручним в транспортуванні і експлуатації, що він вирішив відмовитися від цієї ідеї. Але з цього моменту всі його думки були зайняті фотографією : він поставив перед собою мету максимально спростити цей трудомісткий процес.

У 1879 році у Істмен побудував машину для виготовлення сухих фотографічних платівок та почав випускати самі фотопластинки. У 1883 році його фірма випустила рулонну плівку, яка підходила практично до всіх фотоапаратів з скляними пластинками. У 1884 році партнерство Істмен-Стронг дало початок новій фірмі — «Компанії з виробництва сухих пластинок і фотоплівки». Влітку 1888 року був випущений перший фотоапарат під маркою Кодак. Він являв собою невелику ящикову камеру: затвор був з однією витримкою, об'єктив з постійною діафрагмою давав різке зображення від 2,5 м до нескінченності, а заряджався фотоапарат плівкою на 100 кадрів. Його повна вартість становила 25 доларів. 4 вересня 1888 Kodak був зареєстрований як товарний знак. У 1901 році компанія була зареєстрована в американському штаті  під назвою Eastman Kodak Company of New Jersey, під яким вона існує й донині. Істмен по-справжньому здійснив революцію у сфері фотографії.

Його винаходом почали користуватися люди по всьому світу протягом кінця 19 століття та всього 20 століття. До того, хоча 21 століття вважається століттям цифрових технологій і трансформації, де кожному доступний смартфон з цифровою камерою, багато любителів фотографії досі роблять знімки на старі фотоапарати і плівку “Kodak”, ту, яку колись винайшов Істмен.

Немає коментарів:

Дописати коментар