середу, 18 березня 2015 р.

Перлина української архітектури



                                                Утвердження України як незалежної
                                                Держави нерозривно пов’язане з
                                                Плеканням національної архітектури
                                                Містобудівної спадщини. Це – одна
                                                Із умов нашого шляху в майбутнє.
                                                                                           М. Ковальчук
Пам’ятки історії та культури  — це не лише естетична насолода. За законами життя нація гине разом із загибеллю її духовної спадщини. Тому ми не маємо права забувати історію, бо той хто не знає минулого , той не вартий майбутнього.
Українська земля славиться своїми визначними людьми. Окрім історичних персон, митців, літераторів були в Україні й визначні представники архітектурної справи. В цьому році виповнюється 155 років з дня народження видатного архітектора  — Олександра Васильовича Кобелєва. Сьогодні його ім’я стало символом вітчизняної архітектури. Видатний митець здобув світову славу та визнання. Він є автором багатьох проектів. Серед них: вокзали на станціях Коростень, Сарни, Бандери; паровозозбірня на 42 паровози у м.Одесі, елеватори у Вінниці, будівлі вищих жіночих курсів у м. Київі, будівлі Київського комерційного інституту (нині Національний Педагогічний університет ім. М. Драгоманова); обсерваторія на Володимирській гірці, фабрика музичних інструментів у Києві та багато інших споруд. Олександр Кобелєв є автором класичного підручника з архітектури «Общая гражданская архитектура», 1907 р. Та найбільшого визнання автор здобув проектом будівлі Національного банку України, що на вул. Інститутській у м. Києві. Ця споруда вражає своїм художнім оформленням. Виконані у стилі північноіталійської готики та раннього флорентійського відродження фасади, вишуканий орнамент стали окрасою міста. Також видатний архітектор брав участь у проектуванні Київського залізничного вокзалу.
З нагоди 155 — річниці з дня народження митця відділ технічної літератури підготував підбірку  літератури наукові, науково-практичні та науково-популярні видання, що висвітлюють життєвий шлях ювіляра, його архітектурні здобутки.  Більшість документів яскраво ілюстровані. В них наведено дані про архітектурні споруди О. Кобелєва, характер їх планування та архітектурні форми, а також схеми креслень. Серед них виділяється ілюстрований каталог-довідник «Пам’ятки містобудування та архітектури Української РСР» у 4-х томах. Мета нашої роботи розкрити користувачам унікальність його творчості. Представлені видання  стануть справжнім відкриттям для всіх поціновувачів архітектурної спадщини України. Сподіваємось, що допоможемо всім читачам  відтворити відомі й невідомі сторінки біографії видатного митця, та збагатити свої знання про культурні цінності нашого народу.
Людмила Шатарська, гол. бібліотекар
відділу технічної літератури
Тернопільської ОУНБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар